Soorten wasbare luiers

De hoofdtaak van iedere luier is het absorberen van vocht en het opvangen van ontlasting. Niet meer en niet minder.
Er zijn twee onderdelen die aanwezig moeten zijn, namelijk een absorberende stof en een broekje van materiaal dat vocht tegenhoudt zodat kleding niet vies/nat wordt.

Alternatieven voor katoen
Vroeger werd vooral katoen gebruikt voor absorptie, maar er zijn nu veel alternatieven, zoals bamboe, hennep en microvezel.
Om de billen van een kindje iets droger te houden wordt vaak gebruik gemaakt van een fleecelaagje op de absorberende stof. Fleece laat vocht door, maar absorbeert niet. Daarnaast kan fleece een beschermende laag vormen tussen bijvoorbeeld microvezel en de huid. Dit is nodig omdat microvezel vocht uit de huid kan onttrekken.

Hieronder volgt een overzicht van de verschillende soorten wasbare luiers.

Niet voorgevormde luiers
Onder niet voorgevormde luiers vallen de rechthoekige doeken, zogenaamde ‘prefolds’ (voorgevouwen doeken in lagen met zichtbare naden) en inleggers. Het zijn alleen stoffen die absorberen en ze moeten samen met een overbroekje worden gebruikt.
Grofweg zijn er twee vormen mogelijk:
– omsluitend om de beentjes en het middel van het kindje;
– als rechthoekige inlegger die in het overbroekje wordt gelegd.
Voor de eerste mogelijkheid wordt gebruik gemaakt van een speciale vouwtechniek, zodat de luier mooi aansluit. Vroeger werd de luier dan vastgezet met een veiligheidsspeld. Tegenwoordig kan ook gebruik worden gemaakt van luierklemmetjes of eventueel van luier tape.

Strikluiers
Strikluiers zitten een beetje tussen voorgevormde en niet voorgevormde luiers in. Ze zijn deels gevormd en moeten nog gevouwen worden om mooi aan te sluiten bij het kindje. Nadat dit gebeurd is moet er nog een overbroekje overheen.

Voorgevormde luiers
Dan zijn er de luiers die al een karakteristieke luiervorm hebben. Vaak zijn dit luiers van absorberend materiaal die worden gesloten met klittenband of drukknoopjes en waar dan nog een overbroekje over heen wordt gedaan.

Alles-in-één (All-in-one) luiers
De naam zegt het al: de luiers zijn alles-in-een: ze hebben een absorberende laag (dit wordt de inlegger genoemd), een waterdichte laag en meestal zit er ook nog een laag in die fijn is tegen de billen, zoals een fleecelaag. Deze luiers lijken qua ontwerp en manier van aan doen erg veel op wegwerpluiers en worden vaak als zeer gebruiksvriendelijk ervaren.
De buitenkant van de luier is doorgaans van PUL, TPU of Minky en sluit met klittenband of drukknoopjes.
Er is een aantal varianten op deze luier, waarbij de inlegger los is gemaakt van de luier:

Pocket luiers
Bij de pocket luier wordt de inlegger in een soort zakje (pocket) aan de binnenkant gedaan, welke zich in de luier bevindt. Een voordeel hiervan is dat de inlegger niet tegen de huid hoeft te komen, zodat materiaal als microvezel kan worden gebruikt.

Snap-in-one luier
Bij de snap-in-one luier wordt de inlegger vastgemaakt aan de luier met een kliksysteem.

Vaak worden deze systemen ook met elkaar gecombineerd.

Alles-in-twee (All-in-two) luiers
Een systeem met een inlegger en overbroekje.

Overbroekjes
Tegenwoordig wordt vaak een geplastificeerde stof gebruikt voor dit broekje, zoals PUL. Er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van TPU, wat milieuvriendelijker geproduceerd is dan PUL.
Overbroekjes worden doorgaans gesloten met klittenband of drukknoopjes.

Wolbroekjes
Er is een duurzamer en milieuvriendelijker alternatief voor het overbroekje van pul/tpu; het wolbroekje. Dit is meestal een optrekbroekje van (doorgaans) twee lagen fijngebreide en zachte wol, welke gelanoliseerd moet worden om deze waterdicht te houden. Hier is een tutorial te vinden voor het lanoliseren.

Wolwikkel
Er bestaat zelfs een kruising tussen een wolbroekje en overbroekje: de wolwikkel. Het materiaal is van wol, maar het broekje is te openen/sluiten middels klittenband of drukknoopjes.

Maten van de luiers
Er zijn drie mogelijkheden als het de maten aangaat:

Zelf passend maken
Doeken of strikluiers kun je volledig aanpassen aan de maat van je kindje.

Verschillende maten kopen
Bij veel prefolds en voorgevormde luiers kun je kiezen uit meerdere maten. Is je kindje uit een maat gegroeid, dan kies je voor een grotere maat.

Één maat (One Size)
Veel all-in-one luiers en overbroekjes maken gebruik van een systeem waarbij de hoogte is in te stellen. Je kunt dan vaak vanaf geboorte tot zindelijkheid dezelfde luier of hetzelfde overbroekje blijven gebruiken.

Materialen en het wassen van wasbare luiers
Onafhankelijk advies over wasbaar luieren
Voordelen van wasbare luiers