Materialen en het wassen van wasbare luiers

Wasbare luiers en toebehoren zijn gemaakt van verschillende materialen en ieder materiaal/stofsoort heeft bepaalde eigenschappen.

Katoen
Katoen kan erg heet gewassen worden en het kan zelfs in de droger. De droogtijd aan de waslijn is afhankelijk van de dikte gemiddeld tot snel droog.

Bamboe
Bamboe heeft een hogere absorptie dan katoen en is daarom erg geschikt voor langere periodes (nachten). Om krimpen te voorkomen niet te heet wassen. Gebruik niet teveel wasmiddel met enzymen, dat breekt de bamboevezel af. Omdat bamboe meer absorbeert is de droogtijd aan de lijn ook langer. Bamboe kan in de droger, maar slijt dan wel sneller en kan krimpen.

Hennep
Hennep heeft vergelijkbare eigenschappen als bamboe; het absorbeert veel, zelfs meer dan bamboe, en het duurt relatief lang voordat het droog is. Hennep neemt vocht wel minder snel op dan bamboe.

Microvezel
Microvezel absorbeert veel en snel; minder dan bamboe en hennep, maar sneller dan katoen. Het voordeel van microvezel is dat deze het snelst droogt van alle absorberende materialen. Een nadeel van microvezel is dat het makkelijk vocht onttrekt aan het lichaam en beter niet direct tegen de huid aan kan worden gedragen.

PUL en TPU
Vooral overbroekjes en wetbags zijn van dit materiaal gemaakt omdat ze waterdicht en ademend moeten zijn. TPU is met een milieuvriendelijker proces gemaakt dan PUL, maar de werking is hetzelfde. De stoffen moeten niet te heet worden gewassen en zeker niet in de droger, omdat ze dan kunnen smelten. Ook kunnen deze stoffen niet goed tegen weken. Ze drogen wel erg snel, vaak al binnen een paar uren.

Wol
Wol is zelf reinigend en antibacterieel en hoeft daarom niet na elk gebruik gewassen te worden. Laat wolbroekjes en wolwikkels luchten tussen het gebruik in, en was ze pas als ze ‘vies’ zijn of ruiken wanneer ze droog zijn.

Algemeen wasvoorschrift voor luiers:
Verwijder de ontlasting zoveel mogelijk. Bewaar de luiers in een droge luieremmer of zak. Zorg bij de luiers met klittenband dat de klittenbandflapjes gesloten zijn.
Laat de vieze luiers niet langer dan 3 dagen in de emmer of zak zitten.

Wasprogramma:

1] Koud spoelen.
Gebruik een apart spoelprogramma en voeg bij erg vieze was een beetje wasmiddel toe. Centrifugeren op 800-1000 toeren. Met deze spoelronde verwijder je de ergste ontlasting en urine zodat de hoofdwas niet in vies water wordt gedaan. Een aparte spoelronde werkt beter dan een voorwasprogramma.

2] Wassen op 40°C of 60°C met voldoende wasmiddel voor zeer vervuilde was. Let op je waterhardheid en voeg extra toe bij een grote trommel.

3] Te drogen hangen op de waslijn.
Luiers met elastiek zo horizontaal mogelijk drogen. Wanneer je een lijn gebruikt, hang ze dan met het midden van de luier op de lijn, zodat het gewicht verdeeld wordt.

Op 60°C wassen is slechter voor het milieu, maar ik adviseer minimaal eens per maand een luierwas op 60°C te draaien en altijd als je kindje(s) een maagdarminfectie heeft/hebben.

Wasvoorschrift wolbroekjes en wolwikkels:
Wassen op de hand met water op kamertemperatuur met wolwasmiddel.
Lanoliseer de wollen overbroekjes na 2-3 keer wassen.

Wasmiddelen:
Er bestaan speciale wasmiddelen voor luiers van verschillende merken. Meestal bevatten deze geen enzymen. Echter worden enzymen bij sommige luiermerken juist aangeraden, dus hierover is behoorlijk wat onduidelijkheid. Daarbij zijn de speciale luierwasmiddelen voornamelijk te koop via webshops. Ik kan je in een consult adviseren over het wasmiddel dat het meest geschikt is voor je luiers.

Wanneer je met een regulier wasmiddel wilt wassen, kies dan een poeder voor de gekleurde was en kijk dan goed naar de ingrediënten om te zien of het geschikt is voor luiers. Omdat merken wasmiddelen constant van samenstelling veranderen is het niet mogelijk een concreet advies daarin te geven. Meestal staan niet alle ingrediënten op het pak.
Over het algemeen kun je het beste de volgende stoffen vermijden:
optische witmiddelen, bleekmiddelen, vlekkenmiddelen, azijn, chloor, baking soda (Natriumbicarbonaat / NaHCO3), borax en wasverzachters.

Vlekken
Vlekken zijn met luiers niet te voorkomen. De zon is een natuurlijke bleker. Leg de luier (het liefst nat) in de zon en de meeste vlekken verbleken of verdwijnen. Overigens kunnen PUL, TPU en wol niet heel goed tegen direct zonlicht en ook voor elastiek is het minder goed, dus je kunt je afvragen of je die vlekken echt zo erg vindt; het gaat om kleurstof als je goed wast, dus de luiers zijn verder gewoon schoon. Eventueel kun je proberen de luiers achter een raam te bleken als er veel zon is.

Luchtjes
Het is niet goed als luiers nog naar urine ruiken als ze uit de wasmachine komen. Het kan zijn dat je
– teveel of te weinig wasmiddel gebruikt;
– te veel of juist te weinig luiers in je wasmachine hebt;
– onvoldoende water gebruikt;
Wanneer een luier ontzettend gaat ruiken als er in geplast is dan heb je last van wasmiddelresidu. Je kunt dan met veel water spoelen om al het residu eruit te krijgen.
Als je problemen blijft houden kan ik het ook samen met je uitzoeken in de vorm van een consult.

Soorten wasbare luiers
Voordelen van wasbare luiers
Onafhankelijk advies over wasbaar luieren