Duurzame verzorging voor vrouwen

De verzorging en ‘intieme hygiëne’ van vrouwen kan duurzamer. De wasbare varianten zijn niet alleen beter voor het milieu; ze zijn vele malen comfortabeler, gezonder voor de huid (zonder absorberende gels die vocht aan het lichaam onttrekken en zonder broeierigheid) en ze zijn veel vrolijker!

Wasbaar maandverband?
De stap van wegwerp naar wasbaar maandverband kan wat groot lijken. Het kan helpen om eerst de stap naar wasbare inlegkruisjes te maken als je al gewend bent om deze te gebruiken. Dagelijks voor het opnemen van afscheiding, of als ‘backup’ tijdens het dragen van tampons. Als dit bevalt, kun je overwegen om ook je menstruatiebloed op te gaan vangen.

Menstruatiecups
Het duurzame alternatief voor tampons is de menstruatiecup. Eén cup die je tussendoor alleen hoeft te legen en dagelijks schoonmaakt tijdens je menstruatie. De groene vrouw heeft er een uitgebreide blogpost aan gewijd. Ik vind het als vrouw belangrijk dat andere vrouwen ook van dit alternatief weten; het heeft zoveel voordelen!

Wasbare wattenschijfjes
Waarom zou je je gezicht reinigen en ontdoen van make-up met wegwerpmateriaal als het ook goedkoper, duurzamer, zachter en veiliger kan? In plaats van een groot en ruw washandje kan het ook met andere (ecologische) materialen en formaten, zoals wattenschijfjes van bamboe en hennep.

Wasbare zoogkompressen 
Een veel goedkoper alternatief voor de grote hoeveelheden wegwerpkompressen die je in het begin van de borstvoedingsperiode goed kunt gebruiken. Ze broeien niet en zijn er in verschillende materialen.

Interesse gekregen? Tijdens een consult kan ik je hierover ook adviseren en voorbeelden laten zien.