Duurzaam met moedermelk

      2 reacties op Duurzaam met moedermelk

Moedermelkhartjesklaver

In maart zijn wij de gelukkige ouders van een tweede dochter geworden! 💕🍀

Met de start van dit nieuwe borstvoedingsavontuur leek het me leuk ideeën over moedermelk en duurzaamheid met andere mama’s te delen.

Hoewel de borst geven natuurlijk al heel duurzaam is; je hebt er immers niets anders voor nodig dan je borsten, deel ik hier tips om deze tijd nòg duurzamer te maken 🙂

Vooral in de eerste periode lek je melk tijdens het voeden, aan de andere borst dan waarmee je aan het voeden bent. Tussen voedingen door heb je zo nu en dan spontaan een toeschietreflex, waarbij melk uit je tepels komt. Heel charmant allemaal, maar het hoort er gewoon bij 🙂 Het is dus wel fijn borst -of zoogkompressen in je beha of topje te dragen om te voorkomen dat je kleding nat wordt. Om veel afval te voorkomen kun je ervoor kiezen om wasbare kompressen te gebruiken.

Lekschaal_moedermelkNaast (wasbare) zoogkompressen kun je ook lekschalen op je borst plaatsen die de melk opvangen tijdens het voeden of kolven. Deze melk kun je vervolgens in de koelkast of vriezer bewaren en later aan je kindje geven.

Als je melk afkolft of opvangt en later wilt geven als je bijvoorbeeld aan het werk gaat, kun je ijsblokvormpjes gebruiken om het in te vriezen. Op die manier kun je goed doseren bij het ontdooien en hoef je zo min mogelijk weg te gooien. Gebruik een siliconen of hardplastic bakje; ijsblokzakjes zijn niet geschikt.

Ingevroren_moedermelkAls je kindje de leeftijd van 6 maanden heeft gepasseerd kun je andere (plantaardige of dierlijke) melk prima achterwege laten. Jouw afgekolfde of opgevangen melk kun je gebruiken in tal van recepten als je vaste voeding wilt aanbieden. Maak gezonde pap, wafels of pannenkoeken met jouw melk! Bij doorkomende tandjes kan iets kouds fijn zijn; je kunt je melk invriezen als ijsblokjes of in ijsvormpjes. Of mix de melk met wat (diepvries)fruit voor een milkshake of exotisch ijsje.

Heb je restjes opgewarmde melk over die je kindje niet meer kan drinken? Gooi het niet weg, maar bewaar het in de vriezer in een apart bakje of zakje. De melk kun je gebruiken voor een melkbadje of om later een borstvoedingssieraad van te laten maken. Moedermelk zit vol goede stofjes en helpt ook bij infecties. Je kunt er ook melkzeep of crème mee maken!

Heb jij nog leuke ideeën? Deel ze in de reacties!

2 reacties op “Duurzaam met moedermelk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *