Gastblog: blij dat ik duurzaam brei

      1 reactie op Gastblog: blij dat ik duurzaam brei

Deze keer een gastblog van Alie, een trouwe lezer van mijn blogs! Alie breit graag en wilde ook eens een duurzaam verhaal delen.

Ik wilde al een tijdje een nieuwe trui breien, zo’n lekker warme voor de koude winterdagen. Maar ik hik er steeds vaker tegenaan dat ik geen nieuwe dingen wil kopen. Er zijn al zoveel spullen op deze wereld. Het meeste is slecht voor onze planeet. En ik was vorig jaar al over de schreef gegaan met garen voor een vest. Alpaca dan wel, dat is toch weer wat duurzamer volgens mij. Ik ben dol op breien, maar hoe los je dit op een duurzame manier op?
Tijdens het puzzelen op dit probleem, viel mijn oog op een vest dat mijn dochter aan mij had doorgegeven. Ik heb het ooit voor haar gebreid, maar nu was het helemaal uitgezakt. Het bevat een hoog percentage wol, dus lekker warm. Ineens drong zich het beeld van mij als jong meisje zich aan mij op, staande voor mijn moeder met mijn armen recht vooruit en een stuk uit elkaar. Mijn moeder draaide daar dan het garen omheen van een oude trui. En die dit opnieuw ging worden. De strengen wol werden dan door een sopje gehaald, opgehangen met iets zwaars onderaan. Zo haalde je dan de kringels uit de draad en kon je keurige bollen maken waar je weer wat van kon breien.
Het uithalen van het vest was nog best veel werk .Het duurde ook wel heel lang voordat de strengen wol goed droog waren, maar toen kon ik dan ook lekker aan de gang. Breien maar!
Het geheel kostte mij een week of drie, maar dan heb ik ook wat. Een echte recycle trui. Ik kwam nog wat garen tekort omdat ik houd van truien die lang vallen. Maar in mijn restjesbak vond ik nog wat mooie mintkleurige wol waar ik een stuk van één mouw en de hals van breide.
Dit ga ik vaker doen. Fabriekskleding zal wat moeilijker uit te halen zijn, maar als ik bij de kringloop iets tegenkom dat me geschikt lijkt, is het inpakken en breien geblazen!

Één reactie op “Gastblog: blij dat ik duurzaam brei

  1. Ingrid

    Hoi Alie, ik vind het een heel goed idee wat je met het vest van je dochter gedaan hebt. Uithalen en dan wassen, op laten drogen en opnieuw weer gebruiken en een trui met wat aanpassingen voor je zelf te breien gr.Ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *